23948sdkhjf

Nyanlända tar sig in i byggbranschen 

Under två år har strax över 900 arbetssökande, främst nyanlända, deltagit i projektet ”Sverige Bygger Nytt” som ska göra fler behöriga inom byggbranschen. Hittills har 274 av dem fått anställning eller praktik. 

Projektet, en fyrstegsmodell, är ett samarbete mellan ESF-rådet. Arbetsförmedlingen, Stockholm och Solna stad och parter från byggbranschen. 

– När de reguljära utbildningarna för samhällbyggnadssektorn läggs ner till följd av för lågt söktryck är det viktigt att branscherna hittar nya sätt att rekrytera, och bland grupper man inte har sökt bland tidigare, säger David Finch, projektledare för Sverige Bygger Nytt. 

Av de totalt 938 deltagande har 301 blivit utbildade eller validerade, och 274 har får anställning eller praktikplats. Inom projektet har man arbetat med att bryta inarbetade normer i branschen, och en röd tråd har varit att öka mångfald och jämställdhet samtidigt som man säkrar kompetensförsörjningen. 

– Bland annat får deltagarna, de arbetssökande, praktiskt och virtuellt pröva på olika yrken inom branschen för att se vilken inriktning de vill ta yrkesmässigt samtidigt som de fått träffa branschrepresentanter och lära sig mer om svensk arbetsmarknad, säger David Finch. 

Fyrstegsmodellen innehåller bland annat vägledning, utbildning och matchning mot praktik eller anställning. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079