23948sdkhjf

Cirkulär återvinning av byggmaterial får stöd

Samarbetet ”GBR Golvåtervinning” syftar till att hitta nya cirkulära lösningar för att öka återvinningen av plastgolv på den svenska marknaden. Enligt Naturvårdsverkets bedömning har projektet potential att bidra till Sveriges miljömål.

GBR Golvåtervinning ägs och drivs av Golvbranschen, GBR. Runt 300 ton restmaterial från nio olika golvproducenter återvinns idag via systemet varje år. Materialet samlas in från byggarbetsplatser och mals ned för att bli råvara till nya golv.

– I mer än 20 år har vi samlat in och återvunnit plastgolv via GBR Golvåtervinning. När hela samhället nu skriker efter mer cirkulära lösningar står vi redo med en beprövad modell, berättar Johan Aspelin, vd på Golvbranschen, GBR.

Golvbranschen inledde nyligen ett projekt med Svenska Miljöinstitutet för att utvidga GBR Golvåtervinnings verksamhet. Genom att fördjupa samarbetet med producentledet ska större volymer kunna samlas in och återvinnas via systemet. I september i år ansökte man om utvecklingsstöd från Naturvårdsverket för att genomföra projektet.

– Vår största utmaning handlar om att förbättra samordningen inom hela byggbranschen. Tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet har vi tagit fram en plan för att effektivisera återvinningsflödet för plastgolv. Tack vare Naturvårdsverkets stöd förbereder vi oss nu för att sätta planen i verket, säger Johan Aspelin.

Naturvårdsverket delar ut sammanlagt 10 miljoner kronor till utvecklingsprojekt som bidrar till en hållbar plastanvändning. Detta sker inom ramen för naturvårdsverkets utlysning ”Plast och Mikroplast - hur löser vi utmaningen?”.

– Genom utlysningen vill vi stödja nya idéer och initiativ för att möta utmaningar med plast och mikroplast. Vi ser att många kan bidra till att lösa utmaningarna, och ser fram emot att ta del av en bredd av projektförslag, säger Petra Selander, handläggare på Naturvårdsverkets Hållbarhetsenhet.

Förutom Golvbranschen och IVL Svenska Miljöinstitutet deltar golvproducenterna Ehrenborg, Tarkett och Forbo Flooring i projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11