23948sdkhjf

Kund vägrade betala – byggföretag sätts i konkurs 

Företaget Byggteknik har begärts i konkurs, efter att en kund vid ett avslutat projekt vägrat betala de två sista fakturorna. Nu väntar en stämning. 

Under två års tid har Byggteknik utfört ett större byggprojekt i Örebro. Fyra flerfamiljshus med dryg 100 lägenheter, till ett värde av 200 miljoner kronor, har uppförts åt en kund. 

Under projektets gång har arbetet betalats genom flera delfakturor, utan några problem. I slutet av förra veckan skulle den sista delavstämningen hållas och de två sista fakturorna betalas, på 10 miljoner kronor. Men då dök inte kunden upp, utan skickade ett sms och meddelade att man inte tänker betala. 

– Det kom som en extrem chock och de reagerade med bestörtning förstås. Man kom inte med någon motivering och har inte påstått att Byggteknik gjort något fel, säger advokat Ulf Norin på Heilborns advokatbyrå i Nyköping, till Katrineholms-kuriren. 

Byggteknik är beslutna att inleda en process mot kunden, men eftersom det inte hjälper företaget i det omedelbara läget har man varit tvungen att ansöka om konkurs. 

– De kommer att driva en process mot kunden men det kan ta upp till två år. Även om Byggteknik är ett stort företag så leder det här till en akut ekonomisk kris. De har inte råd att vänta på att tvisten hanteras. De kommer inte att kunna betala löner och fakturor under tiden, säger Ulf Norin, som även utsetts till konkursförvaltare. 

Totalt 28 anställda sägs upp, men Ulf Norin hoppas kunna hitta en köpare till verksamheten i sin helhet. 

– Det är en sund verksamhet med gott rykte och som genererar en vinst. Jag har goda förhoppningar att kunna hitta en köpare som tar över inventarier, lager och personal, säger han till Katrineholms-kuriren. 

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094