23948sdkhjf

Ramirent sågar byggbranschens miljötänk 

Byggindustrin måste inse att man genom att slösa mindre resurser även minskar klimatpåverkan, menar Ramirents vd Erik Bengtsson. Han är kritisk till att byggbranschens effektiviseringstakt minskat de senaste 25 åren. 

– Byggbranschen har en lång väg kvar att gå när det gäller hållbarhetstänk. Man verkar inte ha förstått att det finns ett samband mellan resursslöseri och negativ klimatpåverkan. På Ramirent tror vi att en stor del av lösningen ligger i något så basalt som bättre och tidigare planering. Genom att låta en aktör få ta ett helhetsgrepp för etableringsansvaret och gå in tidigt i planeringen, långt innan första spaden sätts i marken, kan vi minska slöseriet väsentligt, säger Erik Bengtsson, vd på Ramirent. 

För att själva bidra i frågan har Ramirent valt att lansera en satsning de kallar ”Den temporära fabriken.” Där tar de ansvaret för de tillfälliga funktionsområdena inom bygget, som till exempel maskiner, logistik och projektcenter. Företaget har även valt att satsa på smartare logistiklösningar. 

– Om vi kan ta bort åtta av tio lastbilar till och från ett bygge är det klart att det har stor positiv inverkan på miljö och klimat, och allt det tack vare bättre planering. Det leder inte bara till ökad effektivitet och hållbarhet – det ger även viktiga säkerhetsvinster, då nästan hälften av olyckorna på en byggarbetsplats sker vid materialhanteringen. Det här låter så självklart när man säger det, men det är långt ifrån självklart när man ser till hur det faktiskt går till på en svensk byggarbetsplats idag, säger Erik Bengtsson. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095