23948sdkhjf

Limträförsäljning ökar trots dämpad konjunktur

Trots att byggandet minskar och konjunkturen dämpas så ökar limträförsäljningen fortfarande. Det rapporterar branschorganisationen Svensk Trä.

Under 2019 års nio första månader levererade svenska limträtillverkare över 68 000 kubikmeter limträbalk och pelare, en ökning på åtta procent jämfört med samma period förra året. Nerbutet på projektbalk och lagerbalk ser man att projektbalk ökade med tio procent, och lagerbalk med sex procent.

– En del av ökningen beror på det växande intresset för att bygga i trä, särskilt bland yngre. Det tyder på att den här målgruppen tagit till sig limträets klimat- och kvalitetsfördelar, säger Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på branschorganisationen Svenskt Trä.

Under september var limträtillverkarna nära rekordnivåer, med en total försäljningsvolym för månaden på 9 265 kubikmeter, 265 kubikmeter från rekprdet från september 2016.

– Det är intressant att lagerbalk ökat så i popularitet. Det kan visserligen bero på säsongsvariationer, men en del av förklaringen är limträtillverkarnas intrimmade distributionssystem där de levererar ut till bygghandlarna på endast 2–3 dagar. Det i sin tur innebär ökad effektivitet och bättre material- och arbetsflöden – något som uppskattas på byggarbetsplatserna, säger Johan Fröbel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094