23948sdkhjf

Projektchefen: Byggställningar inte alltid en självklarhet

Byggställningar är inte den självklara lösningen vid stora byggen. I alla fall inte enligt Andreas Dahlgren Öman, produktionschef på Arcona byggentreprenad.

Vid flera tillfällen på senare år har Arcona anlitat yrkesklättrare från Klätterteknik, istället för mer klassiska och omfattande lösningar vid byggplatser. Vid ett exempel nyligen, renoveringen av skolan Östra Real i Stockholm, togs många förslag in. Men de flesta av dem krävde att vägar skulle stängas av och taket lyftas, något Andreas Dahlgren Öman ville undvika.

Klätterteknik förslog då en lösning med små hål i tacket och luckor, som klättrarna kunde använda för transport av material.

Jag kan ärligt säga att jag var nervös för hur det skulle gå. Min mardröm var att vi skulle störa omgivningen och då framför allt brandstationen som ligger i anslutning till skolan. Men Klätterteknik skötte hela projektet på ett väldigt smidigt sätt och deras lyftledare, Carl Lagercrantz, lade grunden för en god kommunikation med fastighetsägaren mitt emot skolan. Därför slutade det med att vi fick beröm för ett väl utfört arbete. Bland annat brandkåren var genuint imponerade över hur vi hade genomfört det komplexa projektet utan att störa omgivningen, säger Andreas Dahlgren Öman.

Fördelarna med att klättra är enligt honom flera, förutom att man slipper bygga ställning. Det går även att ha flera projekt ogång samtidigt på samma plats, då reparbetet är mycket flexibelt. Men det finns också utmaningar.

De största utmaningarna var säkerheten och logistiken, men även det rent byggtekniska samt att få ihop samordningen av alla inblandade yrkesgrupper. När det gäller säkerheten och arbetsmiljön låg utmaningen framför allt i att få ihop en arbetsberedning och riskanalys som samtliga var trygga med. Klättertekniks morgonmöten, där de gick igenom riskanalys, räddningsplan och dagens moment gjorde att alla fick koll på vad som skulle ske och kunde därmed samarbeta på ett mycket bra sätt, säger Andreas Dahlgren Öman.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095