23948sdkhjf

Mindre sålt byggmaterial i Sverige – men bra utomlands

Det finns en avmattad trend när det gäller leveranser för flera av de stora grupperna inom trä- och möbelindustrin. Det visar rapporten TRF i siffror 2.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Trä- och möbelföretagen presenterar två gånger om året en rapport där de undersöker läget för aktörer inom branschen.

I den andra utgåvan för 2019 lyfts bland annat det minskande bostadsbyggandet som en av orsakerna bakom den avmattade trenden som syns bland till expemel småhusproducenters leveranser.

Den faktiska nedgången av byggandet överensstämmer ganska väl med hur vi har prognosticerat, men visar också på behovet av regelförenklingar och reformer för byggandet. Småhusbyggandet tappar mer än marknaden i övrigt trots att sju av tio svenskar vill bo i eget hus, vilket naturligtvis inte är acceptabelt. Svårigheterna kring bland annat bostadsfinansiering och tillgång till byggbar mark måste helt enkelt lösas, och ökat byggande måste bli en prioriterad fråga för politiken, säger David Johnsson, vd på TMF.

Det minskade bostadsbyggandet får enligt rapporten tydliga följder på byggmaterialsidan. För dörrar och fönster är nedgången 1 respektive 6 procent medan antalet levererade trappor minskat med 17 procent under första halvåret 2019 jämfört med samma period 2018.

Den grupp inom branschen som det ser positivare ut för är de som jobbar med trähus, och flerbostadshus med stomme av trä. Där menar TRF att den politiska agendan för att gynna trähus har fått effekt.

Det går även bra på exportsidan, där Sverige fortfarande står starkt, dock främst i möbelindustrin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125