23948sdkhjf

Förflyttning från nyproduktion

Enligt Trä- och Möbelföretagens årliga rapport bör renoveringsskulden i hyresbeståndet för Sveriges miljonprogram vara inarbetad om fem år. Det innebär att man också ser en resursförflyttning från nyproduktionen.

2013 uppskattades cirka 471 000 lägenheter i miljonprogramsområden vara i behov av renovering. Trä- och Möbelföretagen, TMF, ser nu att man kommit mer än halvvägs.

Renoveringarna har taktat på bra under 2019 och hög renoveringstakt är givetvis en utveckling som är oerhört positiv för många av TMF:s företag. Renoveringsplanerna är fortsatt ambitiösa och ligger på stabila nivåer. Vi ser just nu ingen avmattning i renoveringstakten så inom fem år bör renoveringsskulden vara inarbetad, säger Martina Hallgren, projektledare inom branschutveckling på TMF.

Enligt TMF har cirka 54 000 lägenheter om året renoverat, och årets siffror visar på ett trendbrott med mindre fokus på nyproduktion.

Det är klart att det är glädjande att renoveringstakten har ökat, även om det känns kluvet eftersom det sker på bekostnad av en minskad nyproduktion. Vi ser ett tydligt skifte där nyproduktionens kapacitet har förflyttats till renoveringsskulden hos främst miljonprogrammet, säger TMF:s bostadspolitiska expert, Gustaf Edgren.

Under årets undersökning har även frågor om vad som förhindrar renoveringar ställts, och det vanligaste skälet är ekonomi, även om skärpta regelverk också anges.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.518