23948sdkhjf

Ny guide för villaägare i renoveringstagen

Nu släpps en ny webbguide för renoverande villägare, med syfte att skapa energieffektivare småhus.

Småhusguiden är ett samarbete mellan cirka 15 olika organisationer, på initiativ av Energimyndigheten.

Vi på Energimyndigheten tycker att det är viktigt att inkludera småhusägarna i energi- och klimatomställningen. Det finns lite drygt två miljoner småhus i Sverige som står för drygt 30 procent av bebyggelsens totala energianvändning och hela 40 procent av elanvändningen. Vi vet att det finns en stor potential att minska energibehovet genom smarta renoveringar. Med hjälp av Småhusguiden kan alla som ska renovera få råd, tips och stöd för att renoveringen ska bli så bra som möjligt för klimat, plånbok och inomhusmiljö, säger Tomas Lennartsson, handläggare inom resurseffektiv bebyggelse på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.

En uppskattning från guidens skapare visar att det skulle vara möjligt att få ner Sveriges småhusägares energiräkningar med mer än 10 miljarder per år.

Utmaningarna har för många varit att veta vilka åtgärder man ska satsa på och hur man undviker det blir fel. Därför har vi skapat den här guiden som på ett enkelt sätt hjälper småhusägare genom de olika vägval och frågeställningar som man möts av när man planerar åtgärder i sitt hus. Guiden blir också ett mycket bra komplement till kommunernas energi- och klimatrådgivning, säger Jan Kristoffersson, projektledare för Småhusguiden på Sustainable Innovation.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125