23948sdkhjf

Professor i timmerteknologi får Marcus Wallenberg-priset

Professor Gerhard Schickhofer vid Institutet för timmerteknik och träteknologi på Tekniska universitetet i Graz, Österrike, tilldelas Marcus Wallenberg-priset för sitt arbete med korslimmat massivträ.

Under måndagen överlämnar Kung Carl XVI priset på två miljoner kronor vid en ceremoni i Stockholm.

Marcus Wallenbergpriset är grädden på moset i mitt vetenskapliga och professionella arbete, säger Gerhard Schickhofer i ett pressmeddelande.

Professor Gerhard Schickhofer belönas för utveklingen av CLT, cross laminated timber, som kan användas till både inner- och ytterväggar, tak samt golv.

CLT är resultatet av ett samarbete mellan forskning och näringsliv. Det känns fint att veta hur mycket den här produkten har gagnat byggindustrin och hur tusentals jobb har skapats i hela världen – inte bara där skogarna finns utan också där råvarorna förädlas, säger Gerhard Schickhofer.

I sin motivering skriver prisnämnden ”att Gerhard Schickhofer har lämnat betydande vetenskapliga och teknologiska bidrag till utvecklingen av korslimmat trä som byggnadsmaterial. Gerhard Schickhofer har också lyckats omsätta sin forskning till praktiska tillämpningar. Han har tagit fram användarvänliga programvaror och handböcker, som har haft stor betydelse för branschen.”

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14