23948sdkhjf

8 av 10 tjejer vittnar om machokultur

Sifo-undersökning utförd

Byggnads har uppdragit åt Sifo att utföra en unik undersökning med elever och lärare om jämställdhet och jargong på yrkesprogrammen inom bygg.

Rapporten visar att 78 procent av tjejerna upplever att det finns en machokultur på yrkesprogrammen inom bygg.

Samtidigt säger bara fyra av tio att lärarna gör tillräckligt när någon behandlas illa eller kränks.

Nu vill Byggnads se förändring.

Rapporten ”En värld för män och inga andra” presenterades i dag. På släppseminariet deltog bland annat utbildningsminister Anna Ekström (S), Byggnads ordförande Johan Lindholm och elever från yrkesprogrammen.

Rapporten och Sifo-undersökningen som den bygger på är en del av Byggnads jämställdhetssatsning.
- Vi behöver fler händer som bygger Sverige under schyssta villkor. Det funkar inte att ha en kultur som gör att både tjejer och killar känner sig ovälkomna. I vårt arbete mot machokulturen har vi märkt att många verkar få med sig jargong och beteenden från skolan. Därför ville vi kolla närmre på det, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads.

I Sifo-undersökningen vittnar 8 av 10 tjejer om att det finns en machokultur på yrkesprogrammen inom bygg. Det är dock bara 4 av 10 lärare som håller med om att det finns en machokultur.

En stor andel av eleverna anger också att de inte tycker att lärare gör tillräckligt när någon behandlas illa eller kränks.
Byggnads vill nu att skolornas arbete mot machokulturen ska förstärkas och lämnar i sin rapport flera förslag på förbättringar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078