23948sdkhjf

Stockholms fastighetsmarknad glödhet

Det finns inga tecken på att fastighetsmarknaden mattas av, om man får tro fastighetsinformations- och analystjänsten Datscha. Under årets nio första månader noterades höga transaktionsvolymer. Stockholmsmarknaden noterade All-time-high.

Transaktionsvolymen uppgår till 121 miljarder kronor fram till mitten av september. Det motsvarar en ökning på 10 procent jämfört med motsvarande tidsperiod 2018. Det innebär att de senaste tolv månaderna har kommersiella fastighetsaffärer till ett värde av 190 miljarder kronor omsatts på marknaden.

En förklaring bakom ökningen är att det fortfarande är låga räntor som gör det billigt att låna till investeringar.

- Hittills har vi inte kunnat se några tecken på den inbromsning av fastighetsmarknaden som många befarat. En trolig anledning är att det låga ränteläget styr investeringar till regioner med ekonomisk tillväxt, vilket gynnar Stockholm, säger Kristina Andersson som är Global Head of Research på Datscha som analyserat volymer och tittat på omfattningen.

Årets hittills största affär är KPA Pensions, en del av Folksamgruppen, förvärv av Trygg-Hansa huset vid Kungsholmen i Stockholm som såldes av Areim för 4,3 miljarder kronor. Värdet på den välkända byggnaden har därmed fördubblats på fem år. När Areim köpte fastigheten av Trygg-Hansa 2014 uppgick köpesumman enligt obekräftade uppgifter till omkring 2 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078