23948sdkhjf

"Stäng dörren för svart arbetskraft"

Nya id-kortet är låset

Inköpschef Morgan Jansson på Stockholmshem uppmanar alla aktörer i byggbranschen att använda de nya ID06-korten, där identiteten är styrkt.

- Det är ett sätt att stoppa utnyttjandet av svart arbetskraft och människor i nöd, säger Morgan Jansson i ett längre inlägg som Building Supply väljer att här återge en del av.

En stor grupp människor på svenska byggarbetsplatser befinner sig vid sidan av den reglerade arbetsmarknaden. Dels rör det sig om papperslösa personer som arbetar för sin försörjning, dels om en organiserad brottslig verksamhet, där företag hämtar in arbetskraft som saknar arbetstillstånd i Sverige (så kallad illegal arbetskraft).

På ytan ser både bolag och byggarbetsplatser normala ut men under ytan (för de som orkat skrapa bort den tjocka fasaden) döljer sig ibland ett raffinerat och omfattande brottsupplägg.

Samtidigt har byggbranschen blomstrat i en högkonjunktur och vi har sett rekordhöga priser på bostadshus. Min slutsats:

- Vi beställare betalar för schyssta villkor men några vill exploatera människor för egen vinning, säger Morgan Jansson.

2017 bestämde vi på Stockholmshem att vi ska göra allt vi kan för att våra projekt ska vara fria från den här typen av missförhållanden och startade Rättvist byggande.

- Det har visat sig svårt att säkerställa vilka företag som är seriösa och vi har fått lägga mycket tid och kraft på manuella kontroller av exempelvis id-handling och ID06 (id-handling där identiteten är styrkt) för att säkerställa att man som arbetare i våra projekt har rätt att arbeta här, att man får rätt lön, arbetstid och att företagen tar sitt samhällsansvar (betalar skatt med mera).

Enbart nya ID06-kort i Stockholmshems projekt


En sak Stockholmshem har gjort för att försöka säkerställa allt detta är att kräva i avtal med entreprenörerna att endast de nya ID06-korten är tillåtna på Stockholmshems projekt. Det är en liten men viktig pusselbit för att säkerställa sunda förhållanden.

- Nu hör vi att det pratas i branschen om att det finns flera aktörer som inte vill gå den vägen. Det är både väntat och förvånande på samma gång. Det är klart att de som inte vill röja en skum verksamhet klagar men alla andra borde väl rimligtvis tycka att det här gynnar den seriösa aktören?

Hela branschen behöver agera


 Morgan Jansson vill uttrycker oro för att inte fler bolag gått över till enbart nya ID06-kort.

- Vi kräver de nya korten av våra huvudentreprenörer, men om de i sin tur inte kan hitta underentreprenörer som ställer upp på detta är jag rädd att vi får problem när vi ska bygga husen.

- Våra huvudentreprenörer måste ha tillgång till hela den seriösa marknaden av duktiga entreprenörer för att vi ska få bra projekt i mål och leverera bostäder till Stockholmarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109