23948sdkhjf

Riksbyggens mest hållbara klart

Byter till trähus framöver

Sveriges mest hållbara bostadsprojekt invigs, enligt Riksbyggen.
Brf Viva i Guldheden i Göteborg bygger på flera år av forskning och tvärvetenskapligt samarbete inom Positive Footprint Housing.

– Projektet innehåller väldigt många innovationer kring hållbarhet, miljömässiga, men också ekonomiska och sociala, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef och ansvarig för Riksbyggens bostadsproduktion i Göteborg.

Vissa av innovationerna från Brf Viva kommer Riksbyggen redan nu att ta med sig in i framtida projekt. 

– Samtidigt måste vi utvärdera projektet och alla innovationer nu under förvaltningsfasen. Vi har bestämt att utvärdera Viva i 5 år, säger Mikael Ahlén.

En innovation som används i Brf Viva är att uttjänta batterier från Volvos elbussar används för att lagra el från solcellerna på taket.

– Batterierna får ett andra liv i Brf Viva där de används för att ladda våra elbilar, elcyklar och mopeder samt till belysning i trapphus med mera. Detta är jätteintressant, säger Mikael Ahlén.

När det gäller ekonomisk och social hållbarhet har satsningen på ungdomslägenheter visat sig vara mycket populär. Brf Viva innehåller sex ungdomslägenheter på 30 kvadratmeter där insatsen är 95 000 kronor och månadsavgiften cirka 4 500 kronor.

– Då får man även del i bil- och cykelpool och i alla gemensamhetsutrymmen, samt ett månadskort till kollektivtrafiken. Detta är något vi kommer att med oss till nya projekt, säger Mikael Ahlén.

Betong byts mot trä i nästa projekt

Samarbetet inom Positive Footprint Housing kommer också att fortsätta. Om Brf Viva hade fokus på att minska koldioxidavtrycket från betonganvändningen, så planerar man i nästa projekt, som går under arbetsnamnet Gibraltar, att vrida och vända på träbyggandet.

– Nästa projekt blir ett massivträhus projekt i Göteborg. Vi har vunnit en markanvisningstävling om att bygga bostadsrätter för Göteborg stad och har precis startat projekteringen och brainstorming kring vad det ska innehålla, säger Mikael Ahlén.

Bostadsprojektet är en del av Positive Footprint Housing, ett tvärvetenskapligt forskningsarbete som initierats av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad, och Rise – Research Institutes of Sweden. Målsättningen för projektet var att utveckla nya koncept som kan bidra till att möta en utveckling med mer solenergi, vindkraft, lågenergihus, elfordon och smarta IT-lösningar, men också att beakta andra sociala- och ekonomiska aspekter av bostadsbyggandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095