23948sdkhjf

Göteborg växer ut i älven

Göteborgsleran är inte att leka med. I synnerhet inte för de byggare som åtar sig uppdraget att anlägga en konstgjord halvö på stora lerdjup i Göta älv som en del i utbyggnaden av Masthuggskajen.

Utbyggnaden av Masthuggskajen innebär att Göteborgs stadskärna växer västerut och närmar sig vattnet. Området mellan Järntorget, Långgatorna och Göta älv är en del av Älvstaden och ett av Göteborg största stadsutvecklingsprojekt där ett viktigt mål är att ge Linné och Majorna tydligare koppling till älven.

Tanken är att etablera en ny hållbar stadsdel där stadspuls och lokalt liv blandas. Projektet omfattar ungefär 1 300 bostäder och 5 000–6 000 arbetsplatser, restauranger, förskolor och hotell. Något av höjdpunkt på området och den förmodligen svåraste utmaningen i projektet är en konstgjord halvö som ska anläggas i älven.

Därigenom utökas den byggbara marken i den mest attraktiva delen av området kring Järntorget och Masthuggskajen. På halvön ska bland annat Riksbyggen och Stena Fastigheter bygga bostäder, medan den 24 våningar höga kontorsfastigheten Global Business Gate med 2 500 arbetsplatser blir ett spektakulärt blickfång.

Det står nu klart att Cowi vunnit uppdraget att ta fram det förfrågningsunderlag som anger hur halvön ska byggas, något som kommer att kräva omfattande anläggningsarbeten med mycket stor teknisk komplexitet.

Något sådant här har inte gjorts i Göteborg tidigare och det finns många tekniska utmaningar, bland annat är det riktigt stora lerdjup där halvön ska byggas, säger Lars-Bertil Ekman, företagets marknadschef för Samhällsbyggnad Väst.

Cowi ska ta fram förfrågningsunderlaget för en totalentreprenad för grundläggningsarbetena och den bärande konstruktionen. I åtagandet ingår också att i samtliga skeden, från projektering till färdigställande, ansvara för samordning av tekniska lösningar mellan projektet och andra angränsande projekt.

Ytterligare en utmaning som också kan ses som en morot är att Masthuggskajen, enligt Cowi, är först ut att certifieras med Citylab, Sweden Green Building Councils certifieringssystem för hållbar stadsutveckling.

Enligt nuvarande tidplan ska de första boende kunna flytta in 2023 medan det dröjer till 2026 innan hela projektet färdigställts.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094