23948sdkhjf

Träbyggindustrin skickade med färdplan till statsministern

När statsminister Stefan Löfven besökte Stora Ensos nya fabrik för korslimmat trä i värmländska Grums den 3 juli, fick han en färdplan av Träbyggindustrin.

Träbyggsektorns färdplan för 2025 är framtagen av den samlade träbyggsektorn och ska ses som ett erbjudande till regeringen som i två regeringsförklaringar betonat vikten av att öka det industriella byggandet i trä.

Växande industri
Enligt träbyggsektorn är det en beskrivning av en växande industri som förnyar byggprocessen och som radikalt minskar klimatavtrycket från byggsektorn.

– Vi är glada och hedrade att få stå värdar för industrins överlämnande av färdplanen för industriellt träbyggande och att vi samtidigt får möjlighet att visa vår nya produktionslinje för korslimmat trä. Industriellt träbyggande är ett effektivt och hållbart sätt att bygga, som både möter framtidens byggutmaningar och är ett bidrag till att lösa dagens klimatutmaningar, säger Per Lyrvall, Sverigechef, Stora Enso, i ett skriftligt uttalande.

Färdplanen är en utfästelse för inriktning från den nya träbyggindustri som växer fram med produktionsanläggningar och fabriker över Sverige. Enligt sektorn ska den leverera klimatnytta, ökat bostadsbyggande, arbetstillfällen över hela landet och förnyelse av byggbranschen.

Ökat byggande
– Från industrin uppskattar vi det tydliga politiska budskapet om ett ökat byggande i trä. För att det ska ske är det viktigt att det offentliga Sverige nu tar täten, som störste beställare har staten och dess bolag en stor möjlighet att påverka den inriktning som finns i regeringsförklaringen, kommenterar Susanne Rudenstam, chef för Sveriges Träbyggnadskansli.

– Industriellt träbyggande svarar på vår samtids största frågor; Klimatfrågan, jobb i glesbygd och bostadsbristen. Det handlar om ett nytt sätt att bygga med vinster som ökad produktivitet och bättre kvalitetskontroll, kommenterar David Johnsson, vd för Trä- och Möbelföretagen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11