23948sdkhjf

Robert Gustafsson beklagar svartbygget

40 arkitekter i ett upprop mot underhållaren

I början på maj uppmärksammade flera, däribland Kalmars stadsarkitekt Björn Strimfors, att Kalmar-restaurangen Park Hermina byggt ett skärmtak över sin uteservering.

Park Hermina i stadsparken ägs av skådespelaren Robert Gustafsson, nöjesproducenten Vicky von der Lancken och krögaren Anders Hansson,.

Byggnaden går under namnet Byttan och ritades av Sven Ivar Lind 1931. 2008 fick byggnaden sällskap av Kalmar konstmuseum.

Takbyggnationen ledde till att ett 40-tal arkitekter gick ihop om ett gemensamt upprop där de krävde att det nya taket tas bort.

”Byttan är den finaste byggnaden vi har i Kalmar från ’modern tid’. Ett utsökt exempel på den mjuka humanistiska modernism som är kännemärket för Sven Ivar Linds arkitektur. En byggnad som präglas av detaljer såväl som helhet”, skrev arkitekterna i en debattartikel publicerad i Östra Småland.

Och Mattias Adolfson (S), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden, sade till Expressen:

– Vi kommer fatta beslut i juni i nämnden om ett rättelseföreläggande, som innebär att taket måste tas bort inom en rimlig tid, 

Nu ska det omdiskuterade bygget rivas.

– Vi tar detta på stort allvar, och ska ordna upp det till det allra bästa så att alla blir nöjda, säger Gustafsson till Östra Småland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078