23948sdkhjf

Livstids fängelse för Lidingömord

Dom för de som dödade byggföretagaren

Den 5 juni 2018 sköts och slogs en 57-årig man till döds på Lidingö, utanför Stockholm. Mannen träffades med sju skott och tilldelades även flera slag mot huvudet med vapnet. Han fördes till sjukhus där han avled av sina skador några timmar senare. Strax efter dådet greps två av de nu dömda männen av polisen på Lidingöbron.

Totalt har sju personer stått åtalade för inblandning i mordet – fem unga män som vid tidpunkten för mordet var i åldrarna 17-22 år åtalades för mordet, och två kvinnor som då var 18 år åtalades för medhjälp till mord och grovt vapenbrott.

Nu fälls en 23-årig och en 18-årig man för att tillsammans och i samförstånd på uppdrag ha begått mordet. 23-åringen har dömts till livstids fängelse och 18-åringen till sluten ungdomsvård i fyra år, skriver Göteborgs tingsrätt i ett pressmeddelande.

Tingsrätten har fällt tre unga män, 21, 20 och 19 år, för medhjälp till mordet. 20-åringen är den som också fällts för ett annat mord i Guldheden. 21-åringen och 19-åringen har dömts till fängelse i sju år och fyra månader respektive fyra år och 10 månader.

Två nu 19-åriga kvinnor fällts för grovt vapenbrott till fängelse i ett år och två månader respektive ett år och tre månader.

Tingsrätten har ansett att båda morden är sådana att påföljden för en person som fyllt 21 år ska bestämmas till livstids fängelse.

För gärningsmän under 21 år finns dock regler för att de inte får dömas till livstids fängelse och även regler om ungdomsrabatt på påföljder, något som tingsrätten tillämpat i detta mål.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08