23948sdkhjf

Stora Ensos svenska CLT-linje invigd

Satsning på förnybara byggmaterial

Stora Ensos investering i en ny produktionslinje för korslimmat trä vid Gruvöns sågverk i Värmland invigdes idag av Stora Ensos koncernchef Karl-Henrik Sundström, platschefen på Gruvöns sågverk Joakim Sveder och kommunalrådet i Grums Leif Haraldsson.

Investeringen i Gruvöns sågverk uppgår till cirka en halv miljard kronor. Investeringsbeslutet togs i juli 2017 och de kommersiella leveranserna startade under första kvartalet i år.

Investeringen innebär 60 nya jobb vid Gruvöns sågverk.

Detta är Stora Ensos tredje produktionslinje för korslimmat trä. Företaget har sedan tidigare två produktionslinjer i Österrike. Produktionskapaciteten för den nya produktionslinjen för korslimmat trä på Gruvöns sågverk är 100 000 kubikmeter per år, vilket motsvarar material till cirka 4 500 normalstora lägenheter. CLT-elementen produceras av gran.

– Det är glädjande att vara på plats och inviga en av världens största och mest moderna produktionslinjer för korslimmat trä. Med denna investering ersätter vi fossilbaserade material med förnybara material inom byggindustrin. Det finns stor potential för trä som framtidens byggmaterial”, sade Karl-Henrik Sundström, koncernchef vid Stora Enso, i samband med invigningen.

Stora Enso valde att investera vid Gruvöns sågverk för att det finns lokal råvaruförsörjning i form av värmländsk skog och en effektiv logistik med hamn och järnväg på området och mycket nära till E 18.

Stora Enso är Europas största leverantör av träprodukter och har hittills levererat korslimmat trä till över 14 000 projekt runt om i världen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078