23948sdkhjf

27 miljoner till ideella lokaler

Bidrag till ombyggnader

Investeringsbidraget till allmänna samlingslokaler på sammanlagt cirka 27,2 miljoner kronor går i år, 2019, till lokaler i socioekonomiskt utsatta områden och andra allmänna samlingslokaler för energibesparande åtgärder, ombyggnationer, tillgänglighetsanpassningar och standardhöjande reparationer. De sökande som får bidrag i år är från kommunerna Haparanda och Kalix i norr till Kristianstads kommun i söder och de enskilda bidragen varierar från 11 500 kronor till drygt 2,8 kronor miljoner kronor.

Inför 2019 års beslutsomgång kom det in 255 ansökningar, varav 82 stycken beviljades bidrag. Boverkets samlingslokaldelegation hade i år 27,2 miljoner kronor att fördela till de sökande. År 2018 var det 246 sökanden, varav 91 sökanden fick dela på 27,2 miljoner kronor.

Allmänna samlingslokaler är lokaler som drivs av ideella organisationer samt hålls öppna och tillgängliga för föreningslivets verksamheter som möten, sammankomster, studier, kultur- och fritidsaktiviteter och liknande. De föreningsdrivna samlingslokalerna utgör viktiga offentliga mötesplatser, både på landsbygden och i våra städer.

Investeringsbidraget kan ges till ideella föreningar samt stiftelser och aktiebolag som arbetar utan vinstsyfte, är fristående från en kommun eller kommunala företag och som i sin verksamhet respekterar demokratins idéer, inklusive principerna om jämställdhet mellan könen och förbud mot diskriminering. Boverket ska särskilt prioritera ansökningar som gäller allmänna samlingslokaler i socioekonomiskt utsatta bostadsområden, främst i storstäderna, och lokaler för ungdomar.

Investeringsbidraget kan ges för ny-, om- eller tillbyggnad, standardhöjande reparation samt för köp av allmänna samlingslokaler. Det statliga bidraget från Boverket kan utgöra högst 50 procent av den totala kostnaden och förutsätter att kommunen bidrar med minst 30 procent. Investeringsbidrag kan även ges till tillgänglighetsåtgärder. För tillgänglighetsåtgärder får investeringsbidrag ges till hela kostnaden, dock högst 200 000 kronor.

Senaste ansökningsdag är den 1 december. Beslut avseende de ansökningar som kommer in senast före den 1 december 2019 fattas senast före utgången av maj månad år 2020.

Boverket administrerar även verksamhetsutvecklingsbidraget till allmänna samlingslokaler. Bidraget ges till åtgärder som ska anpassa en allmän samlingslokal, eller utomhusmiljön i nära anslutning till lokalen, till ungdomsverksamhet inom kultur- och fritidsområdet. Bidraget ges även för att stimulera ungdomars verksamhet inom kultur- och fritidsområdet. Ansökningar om verksamhetsutvecklingsbidrag till allmänna samlingslokaler ska ha kommit in till Boverket senast den 31 augusti.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064