23948sdkhjf

SSM renodlar – avyttrar entreprenaddelen

Tuff kostnadsjakt och koncentration till kärnverksamheten är viktiga inslag när bostadsutvecklaren SSM anpassar organisationen efter målgruppens försämrade möjligheter att finansiera sina bostäder. Samtidigt inleds ett strategiskt samarbete med bostadsbyggaren Mecon Bygg.

Det utökade amorteringskravet har tillsammans med bankernas interna kalkylräntor försvårat möjligheten för många unga vuxna och enpersonshushåll att kunna köpa sin bostad. Det slår bland annat mot bostadsutvecklaren SSM som framför allt riktar in sig på just en- och tvåpersonshushåll i Stockholmsregionen.

Företaget har försökt möta de ändrade finansiella förutsättningarna med ett flertal förändringar av såväl strategi som produkterbjudande. Bland annat utökas andelen hyresrätter i beståndet samtidigt som ambitionen är att sänka såväl löne- som allmänna over headkostnader.

Nu aviseras också en renodling till affärs- och projektutveckling, försäljning samt eftermarknad, vilket innebär att det inte längre finns plats för den egna entreprenadverksamheten som sysselsätter cirka 20 personer.

Företaget har i stället inlett ett strategiskt samarbete med Mecon Bygg som framför allt är inriktat på totalentreprenader för flerbostadshus.

Genom att etablera ett strategiskt samarbete med Mecon ökar vi vår konkurrenskraft i att utveckla nya bostäder från idé till dess att nyckeln kan överlämnas. Det känns också tryggt att ge våra medarbetare möjligheten att övergå till ett bolag som präglas av lika värderingar och kultur som SSM, säger SSM:s vd Mattias Roos.

Även Mikael Bölander, grundare och vd för Mecon ser fördelar med samarbetet som förväntas påverka projektmarginalerna positivt över tid.

Mecon kommer att kunna bidra med mångårig erfarenhet inom bostadsbyggande och tillföra kompetens tidigt i byggprocessen för att producera kostnadseffektiva bostäder, säger Mikael Bölander.

SSM bildades 1993 och noterades på Nasdaq Stockholm i april 2017. Mecon Bygg har sedan starten 1999 blivit allt mer fokuserade på att bygga flerbostadshus på entreprenad. På senare tid har dock företaget byggt upp en växande verksamhet kring egenutvecklade projekt. Väsentliga inslag i verksamheten är att hålla nere kostnaderna genom exempelvis konkurrensutsättning vid upphandling av underentreprenörer och internationella inköp. Förra året hade bolaget 45 anställda och omsatte drygt 629 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11