23948sdkhjf

Bostäder för en halv miljard

Skanska bygger i Helsingfors

Skanska har tecknat avtal med Helsingfors Stad om att bygga ett kvarter med fem bostadshus i Helsingfors, Finland. Kontraktet är värt cirka 470 miljoner kronor. Byggnadsarbetet börjar i april 2019 och alla bostadshus är planerade att färdigställas i början av 2022.

Husen kommer att vara belägna i området Kalasatama, Fiskehamnen, nordost om centrala Helsingfors. Bostadsområdet omfattar största delen av det som tidigare var Sörnäs hamnområde men som stängde 2008. Området håller på att byggas om till ett bostads- och arbetsplatsområde. Byggnadsprojektet planeras fortgå in på 2030-talet. Fiskehamnen kommer att bli ett relativt tätt bostadsområde med över 20 000 invånare. Dessutom planeras antalet arbetsplatser vara 8 000.

Skanskas hus kommer att bli sex till åtta våningar höga och rymma totalt 193 lägenheter. En del av de nya bostäderna kommer att subventioneras eller vara hyreslägenheter. En parkeringsanläggning kommer att byggas under den gemensamma gården och på bottenvåningen kommer det att finnas faciliteter för såväl boende som kommersiella verksamheter.

Bostäderna kommer att få ett automations- och energiinformationssystem som gör det möjligt för boende att övervaka sin egen vatten- och energiförbrukning samt att fjärrstyra sina elektriska apparater med en webbapplikation. I området har miljöeffektivitet beaktats, till exempel genom ett sugsystem för hushållsavfall.

Skanska är ett av de ledande projektutvecklings- och byggföretagen i Norden, med verksamhet inom husbyggnation och infrastrukturbyggande i Sverige, Norge och Finland samt utveckling av bostäder och kommersiella fastigheter på utvalda hemmamarknader. Kommersiell fastighetsutveckling sker även i Danmark. Skanska omsatte cirka 67 miljarder kronor i sin nordiska verksamhet och hade drygt 15 500 anställda under 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109