23948sdkhjf

Digitala verktyg för träbyggande

Teknik och system utvecklas snabbt

Vid STTFs seminarium på Nalen i Stockholm i dag, berättade Stora Enso, Derome och Martinsons om sina byggsystem och den teknik som utvecklas för arkitekter och byggare som vill bygga med trä.

De två huvudlinjerna i utvecklingen är att antingen bygga volymer och stapla dessa till flerfamiljshus, eller att med CLT och limträ skapa konstruktioner som rymmer ett stort antal lägenheter.

– Tack vare CLT kan vi bygga höga hus i trä på mer än 12 våningar, halvera byggtiden och minska transporterna med över 80 procent till och från byggarbetsplatserna. CLT är verkligen framtiden för byggindustrin, menade Jessika Szyber affärsutvecklingschef vid Stora Enso. Jessika Szyber noterade att Stora Enso utöver träprodukter även har utvecklat ett antal digitala verktyg som underlättar för olika aktörer i byggprocessen. Verktygen är gratis att använda och syftet är att öka kunskapen och byggandet i trä. Bland verktygen finns ett ritprogram för arkitekter som visar hur man kan projektera för att uppnå byggnadskraven. Dessutom finns en app, ”CLT 360”, för att effektivisera logistiken på byggarbetsplatsen. – Entreprenören scannar QR-koden på trämaterialet när det kommer till byggarbetsplatsen och ser då i en 3D-modell var materialet ska installeras, vilken kvalitet det har samt vikt på elementet, berättade Jessika Szyber. Stora Enso har även utvecklat beräkningsverktyget Calculatis för ingenjörer

– Det är väldigt roligt att vi nu har över 10 000 personer runt om i världen som använder sig av vårt beräkningsverktyg för träprodukter, säger Jessika Szyber.

Anders Carlsson, Derome, beskrev företagets satsning på volymer, eller moduler.

– Vi tycker att våra typer av flerfamiljshus baserade på volymer passar bra i kranskommuner och förortsområden där vi tror att mycket av byggandet kommer att ske.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094