23948sdkhjf

Västsverige drar upp bygghandeln

Stockholm sänker snittet

Byggmaterialindex från Byggmaterialhandlarna visar att branschens försäljning växte stabilt under februari 2019.  Den region som växte starkast var västra Sverige. Svagast utveckling hade regionerna Mellansverige och södra Sverige.

Västra har ända sedan år 2010 uppvisat starkast tillväxt. Fram till 2015 växte många regioner i takt med västra Sverige men efter det har skillnaderna ökat och västra Sverige har dragit ifrån. I Stockholmsregionen har tillväxten mattats av ordentligt, och har haft lägst tillväxt under perioden.

Vid årsskiftet 2015-2016 sänktes Ror-avdraget och under våren 2016 infördes ett amorteringskrav som gör det svårare att låna till bostad, vilket påverkar bostadspriserna och rörligheten på bostadsmarknaden.

2016 blev också det år då bostadspriserna började mattas av ordentligt. Förändringarna hade störst effekt i Stockholm eftersom priserna där är högre än i övriga landet. Att färre flyttade och renoveringstakten gick ned är några av förklaringarna till att byggmaterialhandeln utvecklats mer trögt i Stockholm än i övriga Sverige.

- Byggmaterialindex ger alla möjlighet att löpande följa utvecklingen i byggmaterialhandeln och dessutom följa utvecklingen för olika regioner och produktgrupper,, konstaterar Monica Björk, vd vid Byggmaterialhandlarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11