23948sdkhjf

Pedagogisk park fick Siennapriset

Ska visa hur vi kan möte klimatförändringar

Jubileumsparken i Göteborg har mottagit Sienapriset för bästa utemiljö 2018. Priset delades ut på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 19 mars på Konserthuset. Juryn belönar Jubileumsparken för den inspirerande processen, där göteborgarnas synpunkter och medverkan har spelat en avgörande roll för det nyskapande resultatet.

Tillsammans med frivilliga byggs nästa steg av Jubileumsparken under april och maj, ett lekrum som fylls med vatten och pedagogik. Ambitionen med projektet är att gemensamt skapa ett lek- och lustfullt pedagogiskt rum och skapa bättre förståelse för vad som händer när regn faller ner från skyn och träffar hårda, mjuka, gröna, blå och grå ytor i staden.

Santiago Cirugeda, grundare av Recetas Urbanas, ett arkitektkollektiv, besöker Göteborg och berättar mer om deras arbetsmetod och om projektet i Jubileumsparken. Presentationen hålls den 21 mars klockan 18.00 på Röhsska museet.

Det går nu att anmäla sig för att delta i byggnationen. Den som vill delta anger vilka verktyg den kan hantera, vill lära sig att hantera och när den kan delta. Det krävs inga förkunskaper. Föreläsningen med Santiago Cirugeda blir inledningen på arbetet med utelekrummet.

Redan under Göteborgs Stadstriennal 2018 testade 200 förskolebarn att lägga näsan i blöt och experimentera med vattenlek i Jubileumsparken. Tillsammans med POP-UP Bygglek, en ambulerande bygglekverksamhet, kunde barnen testa att bygga vattenvägar, gräva kanaler och prova hur tåliga deras regnkläder egentligen var.

Byggnationen är en del av EU-projektet BEGIN som syftar till att via pilotprojekt demonstrera hur städer kan öka sin robusthet inför klimatförändringar genom blågröna infrastrukturlösningar och hur dessa lösningar genom social innovation kan skapa mervärde utöver att hantera skyfall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127