23948sdkhjf

Världsberömd arkitekt tar mänskliga projekt

Shigeru Ban talade vid Arkitekturgalan

Shigeru Ban tilldelades 2014 Pritzkerpriset, ”Nobelpriset i arkitektur”. Trots att erbjudandena har strömmat in sedan dess vill han helst fortsätta att arbeta med sociala projekt, ”det är mycket roligare att se människor bli glada än att bygga jättehus för att tjäna pengar” som han sa när jag träffade honom i Stockholm i samband med Arkitekturgalan.

Shigeru Ban bygger gärna i trä och papper, det senare ofta i form av papprör som han beställer från lokala pappersbruk. Han betonar under samtalet flera gången vikten av att arbeta med lokala råvaror, företag och människor. Ofta engagerar han lokala studenter som får en möjlighet till praktik på allvar, till exempel när det snabbt behöver byggas nödbostäder efter en jordbävning.

Den japanfödde men USA-utbildade arkitekten arbetar mycket med tillfälliga byggnader, dels alltså i samband med naturkatastrofer men även till exempel vid stora utställningar eller mässor. Men har invänder samtidigt mot begrepp som temporär eller tillfällig.

– Jag har sett byggnader av betong och stål rivas efter tre år för att de inte blev bra. Samtidigt har jag byggt ”temporära” byggnader som fortfarande är vackra och attraktiva efter betydligt längre tid. Papprör kan behandlas för att klara det mesta, de är ändå billiga i jämförelse med andra material.

Läs gärna även om priserna på Arkitekturgalan, som Kasper Salinpriset och Bostadspriset.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078