23948sdkhjf

Hushållen drar ner på byggvaror

Gör-det-själv-marknadens tillväxt minskar

Den så kallade gör-det-själv-marknaden, inkluderande hushållens inköp av byggvaror, upskattas ha stigit med drygt 1,5 procent under helåret 2018 enligt analysföretaget Industrifakta.

Detta medför en procents svagare tillväxt i jämförelse med året innan, då marknaden beräknas ha ökat med runt 2,5 procent.

Det som i första hand skiljer 2017 och 2018 åt, är de numera skärpta amorteringskraven och mer åstramande banker, vilket för med sig ett sämre utgångsläge för G-D-S-marknaden.

En mer oberäknelig bostadsmarknad gör det troligt att aktiviteten i större utsträckning kommer att drivas av faktiska åtgärdsbehov snarare än en förväntad prishöjning på bostäder de kommande åren, heter det vidare i pressmeddelandet.

- Dessutom minskar hushållens möjlighet till större insatser som kräver finansiering i samband med de nya amorteringskraven, säger Jens Linderoth som är analysansvarig på Industrifakta.

Industrifakta spår att de kommande årens G-D-S-marknad stannar på en oförändrad nivå med större risk för eventuell nedgång än uppgång.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062