23948sdkhjf

1 175 miljarder i byggen

Stockholm växer mer än någonsin

En rapport från Invest Stockholm visar att de planerade byggprojekten i Stockholmsregionen har en investeringsvolym på totalt 1 175 miljarder kronor fram till år 2040.

Den största investeringsandelen berör bostäder med en investeringsvolym på 640 miljarder kronor. Därefter kommer infrastrukturinvesteringar i järnväg, tunnelbana med en investeringsvolym på cirka 100 miljarder kronor.

Summan av planerade investeringar i Stockholmsregionen uppskattas alltså till totalt 1 175 miljarder kronor. Det är en stadig ökning sedan 2017, när investeringarna var värda ganska precis 1000 miljarder, och 2015 när det handlade om cirka 875 miljarder. Regionen växer alltså snabbare och snabbare.

– Om du är en global investerare som vill ha verksamhet i Norden är Stockholm det självklara valet, menar Erik Krüger, t.f. vd för Invest Stockholm.

Med en snabb tillväxt av människor och företag är behovet av ny infrastruktur, bostäder och arbetsplatser stor, och nya projekt inleds hela tiden. Mer än hälften av de totala investeringarna ligger i bostadshus, totalt mer än 400 000 bostäder.

Den förväntade byggvolymen under de kommande åren överstiger vad som kan täckas med den befintliga arbetskraften. Stockholms län kommer enligt rapporten att behöva cirka 46000 byggnadsarbetare.

Rapporten är sammanställd av Tyréns.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.516