23948sdkhjf

Mäktigaste kvinnan utsedd

Åsa Bergman styr över 15000

I 21 år har Veckans Affärer årligen kartlagt och utsett de 125 mäktigaste kvinnorna i näringslivet. Det här året tar Åsa Bergman, vd och koncernchef på Sweco, platsen högst upp på listan och blir Näringslivets Mäktigaste Kvinna 2019.

Åsa Bergman tillträdde som vd och koncernchef för Sweco under förra året. Hon styr över 15 000 medarbetare i 14 länder i Europas ledande företag i branschen och har även projekt i 70 länder. Med fokus på urbanisering, digitalisering, globalisering och ökad miljömedvetenhet leder hon arbetet med att skapa framtidens samhälle. Det är första gången Åsa Bergman har utsetts till Näringslivets mäktigaste kvinna och därmed toppar hela listan. Men hon var med på listan redan 2013, då på plats 41. På den tiden delade inte Veckans Affärer upp kvinnorna på listan i olika kategorier.

– Årets mäktigaste kvinna representerar många av de framtidsfrågor som även vi på Veckans Affärer vill se att näringslivet fokuserar ännu mer kring. Hon är en intressant ledare och chef som gått den långa vägen i sitt eget företag och nu är högsta chef, säger Åsa Uhlin, chefredaktör för Veckans Affärer. Förutom Näringslivets mäktigaste kvinna så presenteras listan över de 125 mäktigaste kvinnorna i sju underkategorier: Årets börs-VD, Årets direktör, Årets entreprenör, Årets investerare, Årets samhällsförändrare, Årets styrelseproffs och Årets Tech.

– Vi fortsätter på det tjugoförsta året att sätta sökarljuset på jämställdheten i näringslivet och vill nu krossa det yttersta glastaket och få in fler kvinnor på toppositionerna, som vd och styrelseordförande, fortsätter Åsa Uhlin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078