23948sdkhjf

Byggskandal kan fälla regeringen

Korruption i Libyen bakom regeringskris

Den kanadensiska regeringens hantering av en korruptionsskandal i byggbranschen har orsakat flera ministrars avgång och sänkt regeringens opinionssiffror inför höstens val.

Bakgrunden är att byggjätten SNC-Lavalin Group anklagas för att under ett antal år i början av 2000-talet ha betalat mutor i storleksordningen 350 miljoner kronor till politiker och statstjänstemän i Libyen. 

Den nuvarande politiska krisen beror på anklagelser om att personer i eller nära den kanadensiska regeringen ska ha ingripit i den pågående juridiska utredningen och bland annat utsatt dåvarande justitieministern Jody Wilson-Raybould för påtryckningar. SNC-Lavalin Group är en viktig aktör och arbetsgivare i Kanada, och en fällande dom skulle kunna innebära att man utestängs från statliga uppdrag i hemlandet. Samtidigt skulle den negativa publicitetens inverkan på företagets rykte kunna ge svårigheter även globalt.

Två politiska utredningar pågår kring regeringens hantering av ärendet, flera ministrar och tjänstemän inom regeringskansliet har avgått och den liberala regeringen ligger illa till i opinionssiffrorna inför parlamentsvalet i oktober.

I dag vittnar Gerald Butts, tills för några veckor sedan premiärministerns närmaste medarbetare, inför parlamentets kommitté för utredning av skandalen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109