23948sdkhjf

Slutet nära för cementproduktion i Degerhamn

Otillräcklig lönsamhet i kombination med behovet av att ställa om inför ökade klimat- och energikrav anges som orsaker till att Cementa avvecklar produktionen av cement och klinker i Degerhamn 30 april.

Cementas fabrik i Degerhamn producerar årligen cirka 300 000 ton cement vilket motsvarar ungefär tio procent av företagets produktion. Trots ett flertal investeringar under senare år för att minska miljöbelastningen ser företagsledningen små möjligheter att klara den önskade minskningen av koldioxidutsläpp i framtiden.

Det är en anledning till att företaget nu väljer att flytta produktionen till de mer miljöanpassade fabrikerna i Slite på Gotland och i norska Brevik. Bedömningen är att utsläppen av koldioxid därmed minskar med ungefär 260 000 ton per år. En annan väsentlig anledning är att det är svårt att få lönsamhet i den förhållandevis lilla produktionsvolymen i Degerhamn.

De miljösatsningar som genomförts i Degerhamn ska heller inte vara bortkastade. Bland annat är tanken att de erfarenheter som gjorts vid produktionsförsök av en miljöförbättrad cement ska drivas vidare vid andra anläggningar.

Den tillståndsansökan för fortsatt täktverksamhet som Degerhamnfabriken skickade in under 2018 kommer att dras tillbaka. Företaget kommer att fortsätta äga marken och efterbehandlia täkten enligt fastlagda planer.

Depån med lagersilo och hamnverksamheten drivs vidare för att leveranserna av anläggningscement ska kunna fortsätta från Degerhamn. Även tillverkningen av mikrocement fortsätter. Sammantaget betyder det, enligt företagsledningen, att sex av totalt cirka 75 personer kan fortsätta arbeta vid fabriken med Tommy Pettersson som ny platschef.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064