23948sdkhjf

Byggnads krav vid ministermötet

Kräver straffskärpning för dödsolyckor

Byggnads har sammanträtt med arbetsmarknadsministern och arbetsmarknadens parter för att diskutera de ökande dödsolyckorna på arbetsplatser i Sverige, skriver Byggnads i pressmeddelandet.

Byggnads formulerar nu sex konkreta krav för att sätta stopp för utvecklingen och nå nollvisionen. Kraven handlar bland annat om straffskärpningar, lagförändringar och förbättrade befogenheter för skyddsombud.

Under 2018 ökade dödsolyckorna på arbetsplatser i Sverige. Femtio personer avled varav 10 var på olyckor i byggbranschen.

I år har redan 3 personer dött efter olyckor på byggarbetsplatser och flera arbetare har fått allvarliga skador.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kallade arbetsmarknadens parter till möte om dödsolyckorna. Byggnads välkomnar statsrådets initiativ och för nu fram sex konkreta krav för att få stopp på dödsolyckorna och nå nollvisionen i byggbranschen.

– Arbetare dör på jobbet men ingen döms, det är rent ut sagt en skam för vårt land. Inte ett enda av dödsfallen har varit oundvikligt men ändå händer det allt oftare att en arbetare åker till jobbet och aldrig kommer hem igen. Det är uppenbart att lagar, regler och straff måste skärpas för att vi ska få till en förändring, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, i ett pressmeddelande.

Byggnads krav:

1. Hårdare straff och tydligare lagstiftning för arbetsmiljöbrott.

2. Straffsanktioner när skyddsombud utestängs.

3. Ordentlig utbildning för byggarbetsmiljösamordnare (Bas-U).

4. Släpp in regionala skyddsombud (RSO) på arbetsplatserna.

5. Fler inspektioner på byggarbetsplatser.

6. Nuvarande lagar och föreskrifter måste efterlevas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158