23948sdkhjf

Inflyttning i högsta trähuset

Landmärke i Kajstaden Västerås

Sveriges högsta massivträhus är nu klart för sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

Bostadshuset i Västerås reser sig åtta och en halv våningar med utsikt över Mälaren. Alla delar av byggnaden utgörs av CLT, eller KL-trä, som bygger upp väggar, bjälklag, balkonger, hisschakt och trapphus. Huset utvecklades i ett nära samarbete med Slättö Förvaltning, Martinsons, Bjerking och Consto AB.

Under de senaste åren har C.F. Møller aktivt prioriterat industriell träteknik i byggnader, både för dess positiva effekter för både det globala klimatet och inomhusklimatet.

Kajstaden skriver ett litet kapitel byggnadshistoria eftersom byggnaden för tillfället är Sveriges högsta massiva trähus, säger Ola Jonsson, associerad partner på C.F. Møller Architects. Vi har genom forskningsprojekt och med erfarenheter från våra andra träbyggnadsprojekt fokuserat på innovation med målet att utveckla möjligheterna att genomföra höga hus med massiv trästomme. Den industriella trätekniken ger dessutom arkitekter nya och bättre verktyg att konstruera vackra hus med stor detaljrikedom

Varje våningsplan har fyra lägenheter på varje och stommen för varje våning har tagit i snitt tre dagar att montera för tre hantverkare. Mekaniska förband med självdragande skruvar har använts, vilket innebär att huset senare kan demonteras och materialen kan återanvändas.

Den totala koldioxidminskningen uppskattas till 550 ton CO2 under husets livslängd om man bygger i trä istället för betong, konstaterar Rob Marsh, hållbarhetschef på C.F. Møller Architects.
C.F. Møller Architects är i dag aktiva med byggprojekt motsvarande 100 000 kvadratmeter med fokus på massivträ i Sverige och Storbritannien.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109