23948sdkhjf

Skanska ska bygga idrottsanläggningar

Byggaren avtalar med Riksidrottsförbundet

Sedan 90-talet är Sveriges idrottsanläggningar oförändrade i antal medan invånarna växt med nästan en och en halv miljon.

Städer förtätas och idrotten hamnar i skymundan. Riksidrottsförbundet och Skanska vill ihop ändra den utvecklingen.

Runt om i landet pågår byggprojekt som genererar överskottsmassor. Istället för att transportera massorna till en deponistation har Skanska och Riksidrottsförbundet tagit fram ett koncept för att återanvända dem till att bygga motocrossbanor, cykelbanor, kuperade längdspår, skjutvallar och andra anläggningar för breddidrott.

– Genom att använda massor förlänger vi livscykeln på materialet, tar bort tunga miljöpåverkande transporter och ger barn och ungdomar bättre möjligheter att röra på sig, säger Emma Viklund, affärsutvecklare på Skanska.

Svenska skolbarn rör sig minst i Norden. Trots det visar statistik från Riksidrottsförbundet att endast en tredjedel av Sveriges kommuner har en utvecklingsplan för idrottsanläggningar.

- Det finns bara vinnare i det här samarbetet – mer idrott och bättre hållbarhet till en låg kostnad, säger Martin Englund, projektledare plats för idrott, Riksidrottsförbundet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094