23948sdkhjf

Träbyggande driver bioekonomin

Byggande en förutsättning för all substitution

– När vi bygger i trä får vi ut trä ur skogen, utan träbyggande skulle avverkningarna stanna av eftersom det är timmer som ger skogsägaren huvuddelen av intäkterna. Därmed är träbyggande även en förutsättning för att ersätta plast med papper, skapa nya biobaserade material och öka andelen bioenergi. Det konstaterade Lena Ek, ordförande i Södra, vid ett seminarium i Stockholm i dag.

Lena Ek tryckte alltså på det faktum att skog aldrig avverkas enbart för att bli papper eller energi, det är alltid efterfrågan på timmer som är grunden för att ta ut trä ur skogarna.

– Vi får heller inte glömma att vi bidrar till substitution även utanför Sverige, genom att exportera både timmer och pappersprodukter.

Seminariet under måndagen på KSLA, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademin, var arrangerat i samarbete med SCA, som redovisade de beräkningar man gjort av hur mycket företaget bidrar till bioekonomin och minskade koldioxidutsläpp. Totalt motsvarar nyttan av kolsänka och substitutioner även försiktigt räknat all lastbilstrafik och allt inrikesflyg i Sverige.

Men det gäller också att skogsägare får en politik som garanterar att de får fortsätta att sköta skogen och även avverka den. Skulle skogsskötseln försämras bara lite grand skulle tillväxten i skogen snabbt kunna halveras och mycket av klimatnyttan försämras i motsvarande grad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093