23948sdkhjf

Högst försenat Hoho

Rekordhög hybrid i Wien

Efter att i ett antal år redan ha marknadsförts hårt som ”Världens högsta trähus”, har Hoho i Wienförorten Seestadt Aspern äntligen nått sin fulla höjd, 84 meter. Hoho är en hybridkonstruktion, med en kraftig betongkärna i mitten men med totalt cirka tre fjärdedelar trä i hela byggnaden.

I dag medger projektledningen att bygget har blivit försenat, något som ägaren Kerbler Holding tidigare förnekat när vi har ställt frågan till företagets talesperson. Försenat har det alltså blivit, men i juni är det till sist dags för en ”delinvigning” enligt bolaget. Hyresgäster finns i form av företag inom bageri och fitness, och man förhandlar enligt uppgift med en hotellkedja.

Hoho är alltså 84 meter högt,med 24 våningar, i dag är bara betongkärnan uppe i full höjd men de sista sex våningarna med lägenheter och kontor av trä byggs på i en takt av en våning i veckan. 

Till skillnad från den byggnad som håller titeln som världens högsta trähus i dag, Mjøstårnet i norska Brumunddal, är Hoho alltså en hybridbyggnad. Den är högre än det norska huset, men de tävlar i olika klasser. Men enligt projektledare för Hoho, Caroline Palfy, tävlar Hoho inte över huvud taget.

– För mig handlar det inte om någon sorts titel, utan om att bygga med riktigt hög kvalitet. Och det har vi verkligen uppnått med Hoho, säger Caroline Palfy i en kommentar till den österrikiska branschorganisationen Holzbau Austria.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156