23948sdkhjf

Begravningsplats i tipp döms ut

”Rör inte skiten”

Stockholms kommunfullmäktige godkände nyligen den första etappen av Järva begravningsplats att byggas på Granholmstoppen intill Tensta.

Det är det första kända försöket med begravning i en gammal deponi. ”Den mest befängda idén på länge” skriver Stockholms stads tidigare deponiexpert i en debattgrupp på nätet.

– Granholmstippen kalvade iväg 1974. Vi lät tippen vara efter det och försökte rekultivera området. Ett kort och gott råd är ”Rör inte skiten”, säger landskapsarkitekten Frank Lange som slutade arbeta för Stockholms stad 2006 och numera är pensionär.

Kullen höjer sig 37 meter över den omgivande åkermarken och byggdes av schakt-massor från de omgivande stadsdelarna mellan 1965 och 1974, blandat med byggavfall och föroreningar som asbest och olja.

Området för tippmassorna upptar cirka 25 hektar och är sedan 1994 till största delen Järva DiscGolfPark, en internationellt känd discgolfanläggning och allmän park med promenadstråk och ytor för picknick och lek.

För att kunna anlägga plats för kistgravar på kullen måste de befintliga massorna antingen grävas ut och bytas till tre meters djup, eller byggas på med nya massor som räcker för kistgravar.

– Området tål inte den påfyllnaden, säger Frank Lange.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078