23948sdkhjf

Brexit stör byggproduktområdet

Avtalslöst utträde ger problem

Enligt den plan som finns kommer Storbritannien att lämna EU natten mellan den 29 och 30 mars 2019. En hård Brexit kan komma att påverka ekonomiska aktörer som tillverkar byggprodukter eller som handlar med byggprodukter från Storbritannien. Exempel på sådana konsekvenser är att den som köper byggprodukter från Storbritannien och säljer dem i Sverige efter Brexit ska definieras som importör och ska uppfylla motsvarande skyldigheter.

Andra exempel är att tillverkare och importörer som är etablerade i Storbritannien inte längre ses som ekonomiska aktörer etablerade i unionen, att brittiska anmälda organ förlorar sin status som anmälda organ och att tillverkare av byggprodukter som är föremål för system 1+, 1 eller 2+, för bedömning och fortlöpande kontroll av prestanda, måste säkerställa att de har intyg från ett anmält organ i ett EU-land för de produkter som släpps ut på marknaden efter Storbritanniens utträde.

Däremot får byggprodukter som är tillverkade i Storbritannien och som lagligen satts på marknaden före Storbritanniens utträde ur EU även fortsättningsvis tillhandahållas på den inre marknaden.

Mer information finns på websidor hos Regeringen och EU-kommissionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093