23948sdkhjf

Hjältevadshus varslar 100

Kris efter snabb expansion

Hjältevadshus konstaterar i ett pressmeddelande att man hittills har växt kraftigt men i dag tyvärr har en produktionskapacitet som inte motsvaras av efterfrågan. Efter att gått från 60 anställda 2012 till närmare 250 under fjolåret, så meddelar företaget nu att man varslar hundra personer, både kollektivanställda och tjänstemän. Varslen träder i kraft den 5 juni.

Man konstaterar i samband med varslen att många företag i branschen varslade under 2018, men att man själva tack vare sitt ramavtal med SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) om bostadshus slapp göra det då. Hjältevadshus har levererat åtta lägenhetshus under 2018. Under 2019 hade man planerat för tre större SKL-projekt som har förskjutits eller annullerats. Två av dessa har fått överklagan på bygglovet, den tredje kommunen får inte ihop kalkylen pga det borttagna investeringsstödet.

– Det är tråkigt att våra anställda drabbas. Här ser man hur allvarligt överklagande kan slå. Vår hårt reglerade bygglovsprocess med olika bedömningar och tolkningar gör det väldigt svårt att planera och rationalisera byggnationen i den takt som vi hoppats och trott.

Att vara utan regering har även det drabbat oss, investeringsviljan hos kommunerna har varit låg. Man har velat invänta beslut om bland annat investeringsstöd. Vi hade en mycket bra orderingång fram till sista kvartalet 2018, säger Pontus Eklind, VD Hjältevadshus. Det är varje företagsledare mardröm att behöva varsla sina medarbetare, men vi måste trygga företaget på längre sikt. Vår absoluta förhoppning är att vi inte behöver effektivisera varslen, alternativ att vi snart kan återanställa.

Pontus Eklind konstaterar att man har investerat i fabrik o kontor för att bli mer effektiva.

De senaste sex åren har vi fyrdubblat vår volym och antalet anställda. Vår vanliga försäljning av enfamiljshus har också drabbats av lägre volymer men marknaden ser ut att ha nått sin lägsta nivå och kan vara på väg uppåt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078