23948sdkhjf

Arkitektbok för överutbildade

"Bygg det folk gillar" vill visa vad arkitekterna missar

Bygg det folk gillar är enligt författaren "en självhjälpsbok för överutbildade arkitekter". Syftet är att visa att man kan bygga städer och hus som människor utan arkitektutbildning uppskattar.

Genom att besvara 186 frågor kan läsaren testa sig själv – är du en modernistiskt skolad arkitekt med en estetisk tvångströja runt huvudet eller en helt normal och reflekterande människa som uppskattar det vackra och sköna i livet? Boken tillägnas modiga politiker som vågar ta ansvar för våra städers framtid och efterfrågan på skönhet. Nuvarande förstörelse av fullt fungerande stadsmiljöer, byggande av nya miljonprogramsområden och trista köpcentrum ute vid motorvägsavfarterna är inte alls en historisk nödvändighet.

En del av innehållet har tidigare presenterats i föredrag, artiklar, rapporter och Stadslivs stadsbyggnadsprojekt samt vid kurser på KTH eller i projekt för City i Samverkan Stockholm, stadens och fastighetsägarnas gemensamma organisation för att förbättra Stockholms city.
Boken har finansierats genom ett stipendium från Riksbyggens Jubileumsfond ”Den goda staden”.

Jerker Söderlind är arkitekt och journalist och har doktorerat vid KTH. Han driver arkitektkontoret Stadsliv AB i Gamla Stan, med inriktning på att skapa blandade stadsdelar och att behålla handeln kvar inne i städerna. Han är strategisk rådgivare på Stockholms stadskärneorganisation City i Samverkan och föreläser och skriver om städer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125