23948sdkhjf

Många åtal för mutbrott 2018

Byggbranschen sticker ut

Institutet Mot Mutors (IMM) rapport Mutbrott i Sverige 2018 visar att det under året meddelades 21 fällande domar avseende mutbrott. Även om det är färre domar än året innan åtalades nästan lika många personer och dubbelt så många för grovt mutbrott. Rapporten ger också en bild över den typiske mutbrottslingen.

Bland de elva sektorer där mutbrottsdomar meddelats 2018 sticker bygg och anläggning ut. Med sina åtta mål står sektorn för 36 procent av målen, men att bygg och anläggning sticker ut i statistiken betyder nödvändigtvis inte att det sker fler mutbrott i just den sektorn. Det kan snarare vara en indikator på att man i sektorn har en ökad medvetenhet och benägenhet att anmäla misstänkta oegentligheter, menar Natali Phalén..

– Den typiske mutbrottslingen 2018 var en 50-årig man inom privat sektor. De vanligaste mutorna utgjordes av pengar, följt av nöjesresor, sakgåvor och rabatter samt renoveringar, säger IMM:s generalsekreterare Natali Phalén.

– Det sker också mycket positiva antikorruptions-initiativ i sektorn. Samtidigt är bygg- och anläggningsbranschen särskilt riskutsatt ur korruptionshänseende, bland annat mot bakgrund av de stora projekt som genomförs i sektorn och som omsätter mycket pengar samt de många gränsytorna mot offentlig sektor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.469