23948sdkhjf

HSB vill prata med Per Bolund

Vill ändra amorteringsregler

Det är bra att bostadsfrågan nu hamnar på finansdepartementet, där Per Bolund har kvar sin placering. Det är en förutsättning för att finansieringen av framtidens bostäder kommer upp på den politiska dagordningen igen, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB, i ett pressmeddelande.

Per Bolund har arbetat direkt med bostadspolitik även under förra mandatperioden. Han gav till exempel Finansinspektionen i uppdrag att införa de nya amorteringskrav som trädde i kraft under förra mandatperioden.

– Även om Per Bolunds erfarenheter från att arbeta med bostadsfrågan är värdefulla, behöver vi en ny inriktning på bostadspolitiken. Vi måste få fart på bostadsbyggandet igen och fler människor måste kunna efterfråga nya bostäder. Idag får hushåll med ganska goda inkomster inte längre lån för att köpa bostad. Det kanske är en smula svårsmält för Per Bolund, men vi behöver diskutera om inte det senaste amorteringskravet bör dras tillbaka. Och vi är i behov av en ny social bostadspolitik där stöd till bosparande, ökat bostadsbidrag och sänkt flyttskatt ingår, säger Anders Lago.

Bostadsbyggandet har minskat rejält det senaste året. Och många bostadsutvecklare uppger att antalet byggstarter snart har halverats om inget görs åt saken.

– Bostadsfrågan lyftes försiktigt i januariöverenskommelsen, men betydligt mer måste till för att fler människor ska hitta ett eget hem. Stefan Löfven beskrev i regeringsförklaringen att sällan känner man sig så fri som när man sätter nyckeln i dörren till sin första lägenhet. Nu är det upp till Per Bolund och regeringen att verkligen se till att fler får uppleva den frihetskänslan, Anders Lago.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078