23948sdkhjf

Mycket trä för nya Nationalmuseum

Allt visas på Furniture & Light Fair.

En majestätisk korgstol i rotting väljer formgivaren Matti Klenell, som en särskilt rolig produkt att skapa för Nationalmuseums nya restaurang.

När Stockholmsmässans glasdörrar öppnar för 2019 års upplaga av möbelmässan upptas hela 187 kvadratmeter av utställningen ”NM & En ny samling” om skapandet av Nationalmuseums nya restaurang.

- Montern ska även även ha en bar för att skapa en naturlig mötesplats på mässan.

Det är formgivarna själva som nu gestaltat mässans utställning för beskådning.

Trä och åter trä 

I början av 1900-talet var korgstolarna med knak och i pil populära i Sverige, medan de stramare är från 1930-talet i rotting.

Restaurangens tronliknande stol i handskuren rotting har tagits fram i samarbete med Larsson Korgmakare.
- Liksom för varje sak vi skapade utgick vi från det otroligt stora rummet.

Rottingstolen med sitt höga ryggstöd med rundade kanter tillverkades i korgmakarens verkstad på Skeppsbron.
- Jag brukar börja ett projekt med att lära mig produktionstekniken och sedan växer designen fram. Det blev en intensiv springande mellan museet och verkstaden. Det var verkligen inspirerande med verkstad så nära mitt i stan.

Guldstolen i detta sammanhang är guldmålade barnstolen i trä med namnet ”Lilla skatt”. Formgiven av Anna von Schewen och Björn Dahlström.

Tryckstockarna i trä till grafiska blad framtagna att säljas i numrerad upplaga i museets shop, finns upphängda som skåpluckor. Konstverk med ett arbete bakom sig.

Mer träjobb är cnc- frästa barpallar, vilket är en digital process.
- Det finns även ett vackert, unikt träbord som är 6,5 meter långt och ybehandlat med äggoljetempera. Vidare är cafébordet i trä, formgivet och tillverkat av företaget Massproductions.

Arbetet med Nationalmuseum är det absolut roligaste projekt Matti Klenell arbetat med.
- Jag fick många kontakter och fick exempelvis äta middag med den som ramat in Mona-Lisa, samt en hel skissbok med uppslag och idéer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078