23948sdkhjf

Bedrägerier bakom allt fler konkurser

Den negativa trenden fortsätter – byggkonkurserna ökade 2018.

Byggbranschen utmärker sig negativt i den statistik som UC tagit fram över förra årets konkursutveckling inom svenskt företagande. Andelen bolag som gått i konkurs har generellt ökat. Det gäller inte minst för byggbranschen som sett hur antalet ökat med elva procent under året.

Efter några år där antalet konkurser minskade noterades en märkbar vändning under 2017, en trend som fortsatte under 2018. En av förklaringarna är, enligt Richard Damberg, ekonom på UC, tuff konkurrens, trots en period med stark konjunktur. En annan, mer oroande tendens är att antalet bolag som används i oseriöst syfte har ökat.

Vi ser en oerhört allvarlig utveckling. De oseriösa företagen verkar öka och de återfinns i alla branscher. Förutom vanliga anledningar till konkurs som likviditetsbrist eller hårdnande konkurrens får vi numera vänja oss vid att oseriösa och bedrägliga företag är en vanlig orsak till konkurs, säger Richard Damberg.

UC:s bedömning är att andelen oseriösa företag under de två senaste åren ökat från 10 till 25 procent av alla bolag som försatts i konkurs. Definitionen på ett oseriöst företag är då att det startas, bedrivs eller avslutas i bedrägligt syfte.

Över helåret ökar antal konkurser, det är bara att konstatera. Antalet bolag med utmätning ökar också kraftigt. Detta sker samtidigt som den positiva trenden för företag i allmänhet fortsätter att vara bra. Omsättningen i företagen ökar och andelen bolag med betalningsanmärkningar eller ansökan om betalningsföreläggande är konstant, säger Richard Damberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093