23948sdkhjf

Bygg – en bransch med skamfilat rykte

Nästan tre av fyra verksamma inom byggbranschen tror att det förekommer korruption, enligt Konkurrensverket.

Vid upphandlingar sticker bygg- och entreprenadsektorn, enligt Konkurrensverket, ut som den bransch där det oftast framkommer tecken på konkurrensbegränsande verksamhet. Det är en anledning till att verket i slutet av förra året genomförde två enkäter för att undersöka branschens egen uppfattning om förekomsten av konkurrensbegränsande samarbeten.

Läs mer om undersökningen här.

Resultatet av undersökningarna är inte smickrande för branschen. Den ena enkäten riktade sig till personer verksamma i byggbranschen. Svaren visar att 49 procent tror att det finns karteller inom den egna branschen och 71 procent tror att det förekommer korruption.

Av de som tror att det finns karteller inom den egna branschen tror 22 procent att kartellerna förekommer ofta eller alltid. Av de som tror att det förekommer korruption tror 29 procent att sådan förekommer ofta eller alltid.

Något förvånande är det bara elva procent av de svarande som känner till att den som är med i en otillåten kartell och först tipsar om oegentligheterna kan slippa påföljd.

Den andra enkäten riktade sig till upphandlare och visar att tre av tio svarande har sett tecken på konkurrensbegränsande samarbeten.

Sammantaget ger de båda enkäterna en bild av en rejält skamfilad bransch där såväl leverantörer som upphandlare till stora delar har uppfattningen att det råder en osund konkurrens.

Konkurrensverkets avsikt är att använda enkätresultatet som en stomme i riktat, förebyggande arbete, samt för att sprida kunskap om konkurrenssituationen på upphandlingsmarknader och om eftergiftsprogrammet. Däremot ska materialet inte ligga till grund för tillsynsärenden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093