23948sdkhjf

Växjö vill gå före

Driver på ett hållbart byggande

– Att bygga hus i trä genom en industriell byggprocess leder till ett bättre och mer hållbart samhällsbyggande. För att öka träbyggandet i Växjö har vi därför reviderat vår träbyggnadsstrategi, skriver Catharina Winberg (m), styrelseordförande i Växjö Kommunföretag AB, i en debattartikel i Dagens Samhälle. 

I artikeln pekar Catharina Winberg på att ”världens städer växer mer än någonsin och urbaniseringen globalt ökar för varje år. Den byggda miljön bidrar starkt till de alarmerande ökningarna av växthusgaser. 1900-talets hårdexploaterande byggmetoder inom storskaligt byggande bör därför ersättas där det är möjligt.”

Klimatfrågan är en viktig del i Växjös byggnadsstrategi, men Catharina Winberg pekar även på andra etablerade fördelar för träbyggandet, som att mycket av byggandet kan ske på annan ort och i en effektiv och skyddad miljö, och att trä lämpar sig väl för påbyggnadsprojekt som är en växande marknad.

Utgångspunkten för Träbyggnadsstrategi 2018 är de erfarenheter som gjorts genom strategin ”Mer trä i byggandet” 2005 och ”Växjö – Den moderna trästaden” 2013, båda antagna av kommunfullmäktige under respektive år. Strategin ska följa andra beslutsdokument, målbeskrivningar och program. Trähusbyggandet ska ses som en del i målet om ett fossilfritt Växjö 2030, antaget av kommunfullmäktige 2014, liksom Energiplanen, antagen 2016 om effektiv energianvändning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063