23948sdkhjf

Ny byggelementfabrik gör succé

CLT ger ökat träbyggande

Det Nya Zeelands-baserade Xlam drog i mars igång den första fabriken i Australien för produktion av byggelement av CLT, (eller KL-trä) alltså korslaminerat trä för produktion av stora trähus. Den nya fabriken har mött ett stort intresse från byggbranschen i Australien, och kör för fullt.

Framför allt går byggelementen till projekt som studentbostäder, pensionärsbostäder och offentliga byggnader, men materialet har även blivit populärt bland arkitekter och privatpersoner med planer för spektakulära privatbostäder som är svåra att bygga i andra material.

Xlam:s fabrik ligger mellan Melbourne och Sydney, i staden Albury-Wodonga på gränsen mellan New South Wales och Victoria. Därmed ligger den väl till både för instransport av råvara och för leveranser till storstadsområdena runt kusten i det vidsträckta landet, dit CLT-element kan skickas med båt.

Fabriken har en kapacitet på cirka 60 000 kubikmeter per år, vilket är flera gånger mer än den mängd som konsumerats i Australien de senaste åren. Användningen av CLT ökar dock snabbt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063