23948sdkhjf

Förskolor för miljarder

Kreativa förskolebyggare kan få en storvinst i miljardklassen när SKL efterlyser ett ramavtal för uppförande av förskolor.

Det behövs 750 förskolor de närmaste fyra åren och genom denna ramavtalsupphandling kan kommunerna snabbare, och mer kostnadseffektivt, få fram permanenta förskolor som uppfyller såväl tekniska som pedagogiska krav, säger Lena Micko, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Enligt Eva-Lotta Löwstedt Lundell, vd på SKL Kommentus, kan upphandlingen liknas vid en projekttävling där anbudsgivarna får ta fram förslag på förskolor som sedan kommer att utvärderas.

De bästa förskolorna utifrån bland annat funktionalitet för den pedagogiska verksamheten, kvalitet och pris erhåller ramavtal. Med ramavtalet kan vi korta tiden från behov till färdig förskola, säger Eva-Lotta Löwstedt Lundell, vd på SKL Kommentus.

Inom SKL-koncernen finns stora förhoppningar om att ett ramavtal för ett stort antal förskolor ska leda till ökad kreativitet bland projektörer och byggare. Målet är att få fram nyckelfärdiga permanenta byggnader för förskoleverksamhet samtidigt som det ska vara möjligt att köpa till färdigställande av utemiljön.

Upphandlingen kan vara värd miljardbelopp om bra lösningar kommer fram. Behovet av nya förskolor är stort och vi ser der lite som att vi upphandlar en ny nisch – färdiga permanenta förskolor av god kvalitet – som en färdig produkt. Den här marknaden har inte riktigt funnits tidigare utan antingen har det varit platsbyggda unika förskolor eller prefabricerade moduler av enklare kvalitet, säger Rickard Andersson, projektledare för upphandlingen på SKL Kommentus.

– Vi tänker att upphandlingen ska passa både traditionella entreprenörer och modulbyggare. Fram till den 5 februari kan man ansöka om att få vara med i upphandlingen, säger Rickard Andersson.

Förhoppningen är att ett ramavtal ska vara färdigt för underskrift i slutet av 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109