23948sdkhjf

Mörk bild av 2019

Byggandet förutspås minska kraftigt

Realt minskande hyror, stigande räntor, hårdare krav från bankerna och sjunkande bostadspriser; det finns en rad skäl till att byggandet kan minska kraftigt under 2019 från rekordåret 2017. Det säger Lennart Wieiss, kommersiell direktör vid Veidekke, i en intervju i Dagens Nyheter.

I samma artikel spår Danske Banks chefsekonom Michael Grahn att byggandet kommer att sjunka med cirka 30 procent jämfört med 2017. Det grundar han på erfarenheter av tidigare perioder med sjunkande priser på bostadsrätter.

En slutsats i DN-artikeln är att antalet konkurser kommer att öka, och att en konsolidering i branschen kommer att ske de närmaste 3-5 åren.

Industrifakta förväntar sig en nedgång även för privata och offentliga lokaler. Det totala påbörjade lokalbyggandet i Sverige förväntas ha fallit med i storleksordningen 10 procent 2019 jämfört med volymen 2017. Siffrorna för 2018 är än så länge preliminära men pekar på en nedgång med 15 procent om man jämför årets sju första månader med samma period föregående år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127