23948sdkhjf

Bygghandeln ökar

November gynnades av julstress

Statistik från branschorganisationen Byggmaterialhandlarna visar att försäljningen mätt på jämförbara enheter och i löpande priser ökade med 3,6 procent i november.

Försäljningen i byggmaterialhandeln ökade i november för fjärde månaden i rad. November 2018 innehöll lika många vardagar som november 2017, vilket innebär att ingen kalendereffekt har påverkat utfallet. Den ackumulerade tillväxten för perioden januari till november landade på 3,1 procent.

I november bidrog både proffsmarknaden och konsumentmarknaden till den positiva utvecklingen. ROT-projekten ökade under månaden både i värde och i antal, vilket bidrar positivt till byggmaterialhandeln. Många konsumenter vill sannolikt få sina projekt färdiga innan jul samtidigt som man passar på innan utrymmet i plånboken blir mindre om Ingves med kollegor höjer räntan under nästa år. Samtidigt bidrar befintliga byggprojekt också till det positiva utfallet, säger Monica Björk, VD för Byggmaterialhandlarna.

– Byggmaterialhandeln kommer att möta tuffare förhållanden under de närmaste åren när konjunkturen mattas av. För företag med koppling till byggmaterialhandeln blir därför analys och statistik ännu viktigare. Från och med årsskiftet erbjuder därför Byggmaterialhandlarna tillsammans med HUI Research ny statistik där vi verkligen går på djupet gällande hur branschen utvecklas.

– Detta är nödvändigt för att förstå vilka faktorer som driver på utvecklingen. Med den nya statistiken kommer information om marknadstrenderna på regionnivå samt detaljerad undergruppsstatistik att finnas tillgänglig för prenumeranterna.

– I samband med förändringen byter ”Bygg- och järnindex” namn till ”Byggmaterialindex” som bättre återspeglar statistikens innehåll, avslutar Monica Björk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093